Další mláďata u pardálů obláčkových

10.01.2014 14:04

Pár nejmenších zástupců velkých koček odchovává v ostravské zoologické zahradě dvě mláďata, která přišla na svět 22. listopadu loňského roku. Jsou to samičky a jejich odchov zatím probíhá dobře.

Matka obou pardálích slečen je samice Yala, která zkušeně o své v pořadí třetí potomky pečuje. Před nimi úspěšně odchovala již dvě mláďata (v roce 2011 první a v roce 2012 druhé). Novinkou v tomto případě nebyl jen dvojnásobný počet mláďat ve vrhu, ale také skutečnost, že tentokrát se Yala při porodu překvapivě neuchýlila do porodní boudy snímané kamerou, ale porodila do hnízda, které si vytvořila v rohu vnitřní ubikace vystlané štěpkami.

Tuto část bohužel kamera nezabírá, takže návštěvníci nemohli dění v pardálí rodině ani zprostředkovaně pozorovat. V posledních pár dnech si ale pardálí máma odrostlejší mláďata do boudy přenáší, takže je možné je konečně vidět i na obrazovce, která je umístěná v pavilonu indických zvířat. Do venkovního výběhu se malé slečny ještě neodvažují.

Pardál obláčkový (Neofelis nebulosa), dříve zvaný též levhart obláčkový, je nejmenším zástupcem podčeledi velkých koček. Obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie. V oblasti Himálají vystupuje až do výšky 2 500 metrů nad mořem. Na celém území jeho výskytu  dochází k nejrychlejšímu odlesňování na Zemi (přes 10 procent plochy za posledních 10 let).

Kromě ztráty přirozeného prostředí ohrožuje tuto krásně zbarvenou kočku nelegální lov a obchod s její kožešinou a kostmi. Její počty v přírodě jsou odhadovány na 10 tisíc jedinců. V Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je vedena jako zranitelný druh (Vulnerable). V Zoo Ostrava je chována od roku 2010.