Jarní mláďata v zoo: emu hnědý

11.04.2014 21:55

K brzkým jarním přírůstkům v ostravské zoologické zahradě patří mládě emu hnědého – australského zástupce běžců. Malý emu se vylíhl 8. března 2014. Většinou je v jedné snůšce více mláďat, bohužel z několika snesených vajec se vylíhlo a přežilo tentokrát pouze jediné mládě.

Vejce emu jsou tmavě zelená a váží okolo půl kilogramu. Samice jich do jednoho hnízda snášejí 5-15 ks. Snesením vajec je rodičovská úloha samic emu hnědých splněna. Inkubaci vajec i následnou péči o potomstvo u tohoto druhu obstarává výhradně samec. Na toto pro něj velice náročné období se proto pečlivě připravuje – vytváří si dostatečnou zásobu tuku, jelikož po celou dobu inkubace nepije, nepřijímá potravu a ani nekálí. Za tuto dobu může zhubnout až o polovinu své hmotnosti! Mláďata po vylíhnutí několik měsíců vodí, střeží a ochraňuje je, nicméně o potravu se umějí mláďata od prvních dnů postarat sama.

Emu hnědý (Dromaius novaehollandiae) obývá travnaté a křovinaté oblasti Austrálie. V současnosti je to druhý největší pták na Zemi (po africkém pštrosu dvouprstém). Stejně jako pštros i emu není schopen létat, ale zato je výborným běžcem. V toku samec dunivým hlasem láká samice, před nimiž pak předvádí imponující pózy s natřásáním křídel. Návštěvníci mají možnost emí rodinu pozorovat v travnatém výběhu nedaleko pavilonu Tanganika.