Mláďata u varanů modrých

18.10.2013 06:46

V pavilonu Papua v ostravské zoologické zahradě se rozmnožil další vzácný plazí druh – varan modrý. Tři mláďata se vylíhla na konci srpna a mají čile k světu. Opět se tak potvrdilo, že expoziční prostředí chovaným jedincům svědčí…

V pavilonu Papua, který byl v ostravské zoo otevřen v roce 2011, se rozmnožila už celá polovina z celkem osmi druhů plazů. Většina se přitom množí bez většího zásahu chovatelů volně, přímo v expozicích. K varanům papuánským, scinkům smaragdovým, tilikvám obrovským a želvám krátkokrčkám novoguinejským nyní přibyli i varani modří. Samička varana modrého poprvé po dvou letech chovu v Zoo Ostrava snesla 26. března 2013 celkem pět vajec.

Stejně jako u varanů papuánských byla celá snůška přemístěna z expozice v pavilonu Papua do inkubátoru v chovatelském zázemí. Důvodem je skutečnost, že rodičovská péče u většiny plazů spočívá pouze v nakladení vajíček. Po vylíhnutí jsou plazí mláďata zcela samostatná, takže péči rodičů nevyžadují. Naopak by hrozilo, že by mohla být svými rodiči považována za kořist a tudíž pozřena.

Po několika dnech bylo jedno z vajec vyřazeno, protože nevypadalo dobře, bylo scvrklé a začalo plesnivět. Další ale vypadala v pořádku. 16. srpna, tedy po téměř pěti měsících, se vylíhlo první mládě. Bohužel ale bylo slabé a po čtyřech dnech uhynulo. V následujících dnech (20., 22. a 23. srpna) se vylíhla zbylá tři mláďata, která byla v pořádku a životaschopná. Vážila 11 až 12 gramů.

Pracovníci zoo byli velmi napjatí, jaký bude jejich další osud. Mladí varánci ale rostou jako z vody a mají se čile k světu. Dnes už váží o poznání více a měří asi 35 centimetrů. Jejich potravu tvoří hmyz (cvrčci, sarančata) a malí hlodavci. Stále však zůstávají v chovatelském zázemí. Každopádně rodiče mláďat a další tři dospělé varany mohou návštěvníci v pavilonu Papua pozorovat v expozici Batanta – pobřežní mangrove. A zdá se, že první generace mláďat nebude poslední. Po opětovném páření jsou v inkubátoru další dvě vejce.

Varan modrý (Varanus macraei) se vyskytuje pouze na ostrově Batanta (západně od hlavního ostrova Nová Guinea). Dorůstá délky něco přes jeden metr, přičemž 2/3 celkové délky tvoří ocas. Jako druh byl popsán teprve nedávno, v roce 2001. Dříve se totiž myslelo, že se jedná o podivně zbarveného varana smaragdového. O jejich početních stavech v přírodě se mnoho neví.

Zatím tedy není zařazen v Červeném seznamu ohrožených druhů, není ale vyloučeno, že může patřit ke kriticky ohroženým druhům. A to i s ohledem na to, že ostrov Batanta je poměrně malý a varan modrý se ve volné přírodě nevyskytuje nikde jinde na světě (je endemitem). Velmi vzácně se chová i v zoologických zahradách a odchovy mláďat jsou spíše raritní. O to více si tohoto úspěchu v ostravské zoo cení.

Fotogalerie