Penjiho nevěsty dorazily do Ostravy

08.11.2013 16:42

Sameček štětkouna kamerunského Penji v ostravské zoologické zahradě se již několik týdnů těší ze společnosti dvou samiček, které byly do zoo přivezeny ze Zoo Rotterdam.

Mladé samičky jsou sestry a narodily se 20. února loňského roku. Jmenují se Yoko a Poli. Po jejich zabydlení v novém prostředí a seznamovací fázi mohou nyní návštěvníci vidět všechna zvířata pohromadě v zadní části pavilonu Tanganika. Samičky jsou o něco menší než Penji. Tomu se již navíc na hlavě objevují výrůstky typické pro samce.

Od prvních chvil to vypadá, že si Penji nové partnerky oblíbil, takže budeme doufat, že se rodina štětkounů rozroste o nové členy. Prostory v pavilonu Tanganika budou ale obývat jen dočasně. Po dostavbě Pavilonu evoluce budou zvířata umístěna v jednom z nových výběhů.

Štětkoun kamerunský ( Potamochoerus porcus pictus) je velmi pestře zbarvené prase a má poměrně hustou hnědočervenou srst, úzký bílý pás uprostřed hřbetu a protáhlé ušní boltce zakončené štětkou delších chlupů (odtud jeho název). Patří mezi rychlé běžce a také dobré plavce. Vyskytuje se na západ od řeky Ubangi až k řece Niger.

Obývá lesy, křoviny a mokřady, kde má dostatek vody, úkrytů a potravy. Za horka se s oblibou chladí v řekách a tůních. Živí se podzemními i nadzemními částmi rostlin, ovocem i živočišnou potravou (plazy, ptačími vejci a mláďaty).

Za potravou vychází převážně v noci. Žije v malých skupinách vedených dospělým samcem. Výrůstky na hlavě slouží samcům v době námluv jako nárazníky při vzájemných potyčkách. Samice rodí po 120 až 127 dnech březosti 1 až 6 mláďat do hnízd z travin, které si sama buduje.