V Zoo Ostrava se narodila vydřata

21.11.2013 21:46

V sobotu 23. listopadu to bude rok, co se v ostravské zoologické zahradě narodilo první mládě vydry malé. Ani ne po roce se úspěšně odchovaná samička dočkala sourozenců. Mláďata se narodila 3. října 2013 a je jich hned pět!

Rodiči malých vydřat jsou již podruhé samička, kterou jsme přivezli na jaře 2010 ze zoo v Kodani, a sameček z pražské zoo. Zvířata žijí od června 2010 v přírodním výběhu s velkým jezírkem a vodopádem v expozičním komplexu Čitván, který jim poskytuje vhodné podmínky k chovu, a hned od začátku utvořila harmonizující pár. Obě tyto skutečnosti se nyní jen potvrdily dalším úspěšným vrhem mláďat. Zatímco po prvním porodu přežilo pouze jedno ze dvou mláďat, tentokrát se daří odchovávat všech pět!

S odchovem aktivně pomáhá také mladá loňská samička, která tyto zkušenosti zúročí v budoucnu při odchovu mláďat vlastních. Na rozdíl od našich vyder říčních, které jsou samotářské a samice se se samcem potkávají jen během poměrně krátkého období páření, žijí totiž vydry malé v poměrně početných vícegeneračních rodinných skupinách tvořených rodičovským párem a různě starými mláďaty. Vydří rodinka momentálně pobývá ve vnitřních prostorách, kam nemají návštěvníci přístup. Až mláďata povyrostou a počasí to dovolí, budou se na ně však moci těšit ve venkovním výběhu.

První týdny života jsou mláďata slepá a plně odkázána na péči rodičů, oči otevírají přibližně po měsíci, měsíci a půl života. V případě ostravských mláďat to bylo na začátku listopadu. Ve 36 dnech věku mláďat, 7. listopadu, proběhla veterinární kontrola, při které byla mláďata zvážena (354 g - 400 g), změřena a bylo zjištěno, že se jedná o čtyři samičky a jednoho samečka. Všichni už mají malinkaté špičáky.

Rodiče se svými potomky komunikují zvláštními pískavými i jinými zvuky. Vydry malé jsou velice komunikativní zvířata – jejich zvukový repertoár je velice bohatý. Také dospělé vydry mezi sebou udržují neustále zvukový kontakt.

Vydra malá ( Aonyx cinerea) je nejmenším druhem vydry. Obývá převážně porosty mangrovů a sladkovodní mokřiny v Bangladéši, jižní Indii, Číně, Nepálu, Taiwanu, Vietnamu, Malajsii, Velkých Sundech a na filipínském ostrově Palawan. Jako všechny vydry dobře plave a potápí se, ale tráví také mnoho času na březích vod.

Má zakrnělé plovací blány a zkrácené drápy. Živí se vodními živočichy - kraby, žábami, rybami apod., ale také malými ptáky a savci.  Je vedena v Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) jako zranitelný druh (Vulnerable), její počty klesají v důsledku ztráty přirozeného prostředí přeměnou na čajovníkové, kávové a další plantáže a v důsledku úbytku zdrojů potravy.