Venčení pardálích slečen

22.02.2014 13:39

Doposud mohli návštěvníci ostravské zoologické zahrady vidět dvě mláďata pardálů obláčkových pouze prostřednictvím kamer. Díky teplému počasí se nyní malé slečny vydávají na průzkum venkovního výběhu…

Samičky nejmenšího zástupce velkých kočkovitých šelem se narodily 22. listopadu loňského roku a jejich odchov i nadále probíhá dobře. Obě jsou v neustálé péči své matky, samice Yaly, a společnost jim po celou dobu dělá i jejich otec, samec Tawi-Tawi. Během teplých dnů začala odrostlejší a poněkud odvážnější mláďata postupně objevovat nové prostory a trpěliví návštěvníci tak mají možnost ve venkovním výběhu pozorovat celou pardálí rodinu.

Pardál obláčkový ( Neofelis nebulosa), dříve zvaný též levhart obláčkový, je nejmenším zástupcem podčeledi velkých koček. Obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie. V oblasti Himálají vystupuje až do výšky 2 500 m n. m.

Na celém území jeho výskytu  dochází k nejrychlejšímu odlesňování na Zemi (přes 10 % plochy za posledních 10 let). Kromě ztráty přirozeného prostředí ohrožuje tuto krásně zbarvenou kočku nelegální lov a obchod s její kožešinou a kostmi. Její počty v přírodě jsou odhadovány na 10 000 jedinců. V Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je vedena jako zranitelný druh (Vulnerable). V Zoo Ostrava je chována od roku 2010.